
Uppföljningen omfattade 576 influerare från 22 EU-länder, däribland Luxemburg, Norge och Island. Den visade att upp till 97 % av dem publicerade kommersiellt innehåll, men bara 20 % sa att det var reklam. Europeiska kommissionens rapport visade också att upp till 62 % av influencers inte följde reglerna.
Influencers använde andra formuleringar som ”samarbete” (16 %), ”partnerskap” (15 %) eller ett allmänt tack till partnervarumärket (11 %) istället för den korrekta etiketten ”betalt samarbete”.
Inläggen var främst relaterade till mode, livsstil, skönhet, mat, resor och träning. Studien visade att 119 influencers till och med främjade ohälsosamma eller farliga aktiviteter som skräpmat, alkoholhaltiga drycker, medicinska eller kosmetiska ingrepp, spel eller finansiella tjänster som handel med kryptovalutor.
Den 17 februari 2024 träder rättsakten om digitala tjänster i kraft, vilket kräver större tillförlitlighet och säkerhet för internet. Enligt DSA kommer influencers att vara skyldiga att deklarera om deras innehåll innehåller kommersiella meddelanden och tillhandahålla spårbarhetsinformation.
Syftet med tillsynen var att kontrollera om influerarna följer EU:s konsumentlagstiftning. Man tittade på inlägg på Instagram, TikTok, YouTube, Facebook, X, Snapchat och Twitch. 82 influencers hade mer än 1 miljon följare, 301 hade fler än 100 000 och 73 hade mellan 5 000 och 100 000 följare.
Av de 576 profilerna valdes 358 ut för vidare utredning. De kommer att kontaktas av de nationella myndigheterna för att be dem att följa reglerna. De kan till och med vidta ytterligare verkställighetsåtgärder.