
En ny studie från YouGov frågade över 2 000 användare av sociala medier i Frankrike och Tyskland om deras tankar om dessa annonser. Det visar sig att de flesta människor inte är fans. Hela 57 % sa att de inte vill ha några personliga annonser alls, vare sig det gäller produkter eller politik. Endast 11 % var okej med att deras personuppgifter användes för riktad reklam.

Source: YouGov
Människor blir särskilt skrämda när det gäller att kategoriseras efter inkomst, religiösa åsikter eller livshändelser som graviditet eller dödsfall. Det känns invasivt, och de flesta tycker att det inte borde vara tillåtet.
Det sätt på vilket PPC fungerar och vårt onlinebeteende spåras för annonser höjer också ögonbrynen. Oavsett om det är vad vi gör på sociala plattformar eller vår bredare internetaktivitet, anser en klar majoritet att denna typ av övervakning inte bör användas för annonser.
Politiska annonser är ett ännu större problem. Nästan hälften av de tillfrågade oroar sig för att dessa riktade annonser kan skada demokratin. I Frankrike stiger den siffran till 50 procent.
En stor del av problemet? De flesta av oss har ingen aning om hur PPC fungerar och hur vår data samlas in och används senare. Allt händer bakom kulisserna, med vårt ”samtycke” begravt i de långa villkor som vi aldrig läser.

Source: YouGov
Det här handlar inte bara om irriterande annonser, till exempel från PPC-kampanjen. Det finns verkliga farhågor om hur denna inriktning kan polarisera samhällen, sprida desinformation och till och med undertrycka röster. Dessutom, när vi alla ser olika annonser är det svårt att ha en offentlig konversation om deras påståenden.
Vad kan man då göra? Vi anser att teknikföretagen måste öka sitt arbete för att ge oss mer kontroll över våra data och sätta gränser för påträngande övervakning. EU har en chans att få detta att hända med rättsakten om digitala tjänster.
Vår undersökning visar att människor är redo för förändring. De flesta vill ha oberoende granskningar av sociala mediers algoritmer för att förhindra spridning av skadligt innehåll. Många vill också ha mer transparens om vem som står bakom annonserna vi ser och hur de är riktade.
Med ett stort val på gång i Tyskland och DSA på bordet är det nu dags att ta itu med dessa problem. Den här undersökningen är bara en ögonblicksbild, men det är tydligt: människor är inte så förtjusta i personalisering som teknikföretagen vill få oss att tro. Är det dags att tänka om när det gäller hur vi blir utsatta på nätet?