
Stormarknaderna går också all-in på denna datainsamling. De där lojalitetskorten? Morgan Stanley räknar med att 92 procent av britterna har minst en nu. Galet, eller hur? Faktum är att de tre mest engagerade lojalitetsmarknaderna är:
- Polen
- Storbritannien
- Frankrike
Det har fått konkurrens- och marknadsmyndigheten att nosa runt, men återförsäljarna älskar det. Varför? Eftersom din data är värd stora pengar för dem.
Lojalitetsprogram: Mer än bara poäng
Ta Tesco och Sainsbury’s. Deras lojalitetsprogram är enorma jämfört med platser som M&S eller Morrisons. Och de har blivit ännu större på sistone. Sainsbury’s Nectar steg från 67 % till över 80 % av kunderna på ungefär ett år. Tescos Clubcard? Samma affär – upp från 70 % till 82 %.
Visst, dessa system är avsedda att få dig att komma tillbaka. Men den verkliga guldgruvan är all den saftiga data de samlar in. Sainsbury’s inrättade till och med en hel avdelning som heter Nectar360 för att analysera siffrorna och prygla reklam till leverantörer. De räknar med att det kommer att ge dem ytterligare 100 miljoner pund under de närmaste åren.
Tesco är lite försiktiga med hur mycket de tjänar på sin dataarm. Men det är tydligt att de tar det på allvar. De har till och med snott några höjdare från Amazon och Pinterest för att hjälpa till.

Source: Depositphotos
Varumärkesbyggande i dataåldern
Så här är det – det här handlar inte bara om att tjäna snabba pengar. Det förändrar hur företag bygger sina varumärken. All denna data hjälper dem att lära känna dig bättre, så att de kan skapa upplevelser som verkligen klickar. Det är inte bara att prygla matvaror längre; Det handlar om att få dig att känna dig varm och luddig över varumärket.
Och det är inte bara de stora stormarknaderna som gör det. Till och med modemärkena är på hugget. De använder lojalitetsprogram och data för att försöka få dig att känna dig som en del av klubben. Det är smarta grejer, egentligen.
Framtiden ser ut… Digital
Så, vad händer härnäst? Experterna räknar med att vi kommer att se fler skärmar dyka upp i butikerna. Kanske till och med på din vagn! Och priser som ändras beroende på vem du är.
Enligt en McKinsey-studie är detaljhandelsmedier extremt lönsamma, med rörelsemarginaler som når 65-70 % inom tre år efter lanseringen.