Förutom att välja rätt ämne är det viktigt att ha en strategi och en plan. Vem är din målgrupp? Finns det intresse för ditt valda ämne? Hur kan du sälja din kurs? Hur kan du förbättra den och ta den till nästa nivå? Om du vill veta mer, läs den här artikeln nu.
Tveka inte att skapa din egen onlinekurs
Du behöver vanligtvis inte ett certifikat, licens eller examen för att skapa en onlinekurs. Men det beror på ditt område. De flesta onlinekurser är skapade av personer som har fått sin kunskap genom informellt lärande och självutbildning. Om du vill lägga till en ”stämpel” av expertis till din kurs, till exempel med ett certifikat eller annat dokument, kan detta naturligtvis vara en fördel för dig.
Innan du börjar arbeta med din onlinekurs ska du svara på följande frågor:
- Har jag kunskap som kan vara till nytta för andra?
- Kan jag erbjuda andra något som de kanske vill prova?
- Finns det andra människor som är intresserade av detta ämne?
- Har jag en färdighet som de flesta inte har?
Om du svarade ja på någon av dessa frågor kan du börja skapa din onlinekurs. Du har förmodligen något att erbjuda världen.
1. Ett ämne som inte bara intresserar dig, utan även din publik
Välj ett kursämne som du känner till eller tycker om. Är du engelsklärare eller programmerare? Skapa en onlinekurs i engelska eller programmering.
Kom samtidigt ihåg att göra ämnet intressant för din publik. Du måste känna att ditt valda ämne kommer att resonera med dem. Det är det enda sättet du kan göra det tillräckligt intressant för att hålla folk intresserade. Om du väljer ett ämne som inte ”fångar” din uppmärksamhet kommer det att synas i det totala resultatet. Dessutom kommer du förmodligen att bli uttråkad av det snabbt.
Dela med dig av dina kunskaper om ett ämne som passar dig
Tänk på din erfarenhet, kompetens och talang. Gillar du att laga mat? Starta en matlagningskurs online. Du behöver inte vara expert på det ämne du väljer för din onlinekurs. Det viktiga är att du lyckas med det. När allt kommer omkring är de mest framgångsrika ämnena vanligtvis de som anses vara en hobby.
Kom ihåg att om du gillar ämnet, är bra på det, har erfarenhet av det och det också fyller ett behov för någon annan, har du de bästa förutsättningarna för att tjäna pengar på din expertis;
Prata om vad som är trendigt
Din onlinekurs behöver inte handla om din hobby. Du kan välja ett ämne som ger resonans i samhället. Återigen måste du vara kunnig inom området och, viktigast av allt, följa trenderna. Ta reda på vad människor är intresserade av, vad de letar efter och vad de saknar. Dela dina insikter med dem.
Detta fokus kan inte uppnås utan omfattande forskning om resurser relaterade till ämnet. Du måste gräva djupt, förstå det och kunna kommunicera det, samtidigt som du har din egen åsikt eller erfarenhet.
Vill du lyckas? Här är vad du behöver veta
Oavsett vilket ämne du väljer kommer dina personliga erfarenheter och berättelser att vara en tillgång för kursen. Dina kunskaper och färdigheter inom området är också viktiga. Att presentera dig själv som expert kommer att ge trovärdighet till kursen.
För att göra din kurs attraktiv är det definitivt värt att komma på en catchy titel. Titeln ska göra det så tydligt som möjligt vem kursen är till för och vad de kommer att lära sig. Ju mer kortfattad titeln är, desto mer sannolikt är det att personer som är intresserade av ämnet kommer att anmäla sig till kursen.
2. Erbjuder ni en kurs?
När du väljer ett ämne för en onlinekurs, kontrollera att det finns intresse för det. Ingenting kommer att göra dig mer besviken än att få reda på att du har spenderat timmar på att förbereda en kurs som ingen kommer att ta.
Innan du börjar, gör en marknadsundersökning för att se om det finns en efterfrågan på ditt ämne. Ställ dig själv 3 grundläggande frågor och ta reda på svaren:
- Är ditt ämne efterfrågat? Är folk intresserade av det? – Använd olika verktyg för att ta reda på hur populärt och efterfrågat ditt ämne är, utforska sociala medier och ta reda på vad folk gör mest relaterat till ditt ämne.
- Kan din onlinekurs fylla en lucka på marknaden? – Undersök konkurrensen inom ditt område. Vad har människor kunnat lära sig och vad kan du erbjuda dem?
- Kommer folk att vara villiga att betala för din kurs? – Ta reda på om lösningen på problemet du erbjuder i din kurs är tillräckligt attraktiv för att folk ska betala för den. Prova också någon form av förförsäljning av din kurs för att se om det är värt att skapa en kurs alls. Glöm inte att titta på konkurrenterna. Om folk är villiga att betala dem är chansen stor att de betalar dig.
Underskatta inte konkurrensen
Innan du lanserar din fantastiska onlinekurs i onlinevärlden, ta reda på vad konkurrenterna gör. Ta reda på vad de erbjuder kunderna, vad kunderna värdesätter och vad de saknar, kursens format och struktur eller vilken målgrupp de riktar sig till. Häng inte med huvudet om du upptäcker att din bransch är mycket konkurrensutsatt.
Försök att hitta ett område som andra i branschen inte täcker. Detta kommer att vara din ”krok” för potentiella studenter. Gör detta område till fokus för din kurs. Du kommer definitivt att kunna sälja utbildning som ger människor något extra, snarare än en kurs som är densamma som dussintals eller hundratals andra.
3. Vem är din målgrupp?
Att känna till din målgrupp är nyckeln till din framgång. Du måste vara medveten om vem som är din grupp av människor som kan köpa din onlinekurs.
Om du vet vem du förbereder din kurs för blir det mycket lättare att förbereda den. Varför?
- Du kommer att veta vad som motiverar dem att köpa.
- Du vet vilka problem de vill lösa.
Det är viktigt att känna din målgrupp eller målgrupp så mycket du kan. Denna kunskap kommer att göra det lättare att tänka på inte bara innehållet, utan också kursens format, hur man marknadsför den, målgruppen, kommunikationsspråket etc…
Vad behöver du veta om din målgrupp?
- Vilka kommunikationskanaler använder de (sociala medier, tv, radio, trycksaker)?
- Vad jobbar de med?
- Vad är de intresserade av?
- Hur gammal är de?
- Vad är deras genomsnittliga inkomst?
- Varför valde de din kurs?
- Hur mycket skulle de vara beredda att betala för en sådan kurs?
4. Hur kan du sälja din onlinekurs?
Om din onlinekurs inte kommer att vara gratis, men du bestämmer dig för att sälja den, måste du välja en försäljningsplattform som passar dina behov och som är enkel och vänlig för dina kunder.
Rätt försäljningsplattform kan göra det mycket enklare att sälja dina onlinekurser. Hur ska en enkel och effektiv plattform för att sälja onlinekurser se ut?
- Det är lätt att använda – inte bara för dig, utan också för dina kunder. Det låter dig ställa in de processer du behöver för att sälja.
- Det tar inte pengar ur fickan i onödan – du betalar en rimlig summa för att driva det. Om du inte säljer kursen betalar du ingenting. Om du säljer är provisionen rimlig.
- Det fungerar med andra affärsverktyg – det kan kopplas till din bank, faktureringssystem, e-postverktyg etc.
- Den har pålitlig kundsupport – om du är osäker på något har plattformen kundsupport för att lösa ditt problem på kortast möjliga tid och på ett språk du förstår.
5. Berätta om ditt projekt och ta reda på hur det går
Skulle det inte vara synd att spendera timmar på att förbereda sig och sedan gå miste om vinster för att du inte marknadsförde din onlinekurs tillräckligt? Glöm inte att marknadsföra ditt projekt på rätt sätt. Det är därför det lönar sig att förstå marknadsföringslandskapet. Marknadsföring är det som får din produkt att nå ut till din målgrupp.
Hur kan du marknadsföra din kurs?
- Låt dem veta om det med en e-postmarknadsföringskampanj.
- Marknadsför det på sociala medier.
- Gör plats för det på din webbplats eller blogg.
- Få rätt influencers att engagera sig i din marknadsföring.
- Erbjud det i en gemenskap som samlar din målgrupp.
Den mest effektiva kampanjen är den som matchar din målgrupp. Tänk på vilka reklamkanaler som tilltalar dem, vilken typ av behandling de föredrar (grafik, videor, artiklar, berättelser etc.), språket de talar, de sociala nätverk de är på, etc. Om du har budget kan du betala för annonsering på till exempel Facebook eller Google-sökning.
Feedback – bra hjälp
Om du vill veta hur det går för dig med din onlinekurs, vad du gör bra och vad dina elever går miste om, är det värt att få lite feedback. På så sätt kommer du att kunna använda informationen för att förbättra din kurs och ta den till nästa nivå.
Du kan få feedback under kursens gång, men även efter kursen. Förutom online-frågeformulär kan du också använda verktyg för att samla in data från till exempel marknadsföringskampanjer. Dessa inkluderar Google Analytics, Facebook Insights och mer.
Kom ihåg att en framgångsrik onlinekurs inte bara beror på dina kunskaper och färdigheter, utan också på rätt ämne, kunskap om målgruppen, nödvändig marknadsföring och insikter från feedback.