26 min. läsning

Kundanpassning inom e-handel: Hur man driver kundengagemang

Föreställ dig att du går in i din lokala favoritbutik och ägaren hälsar dig med namn, eftersom han redan vet vad du kanske gillar. De återkallar ditt senaste köp och pekar på en ny vara som kompletterar det perfekt. Denna typ av personlig touch får dig att känna dig uppskattad och får dig att komma tillbaka. I en värld av e-handel syftar personlig marknadsföring till att återskapa samma upplevelse för varje kund. För små och medelstora e-handelsföretag kan personalisering – från skräddarsydda produktrekommendationer till dynamiskt webbplatsinnehåll – dramatiskt öka kundlojaliteten och öka försäljningen. Den här berättelsedrivna guiden utforskar hur du kan använda dina kunddata och de senaste verktygen för att behandla varje kund som en VIP-kund, vilket skapar ett djupare engagemang i processen.

Dimitar Dimitrov Dimitar Dimitrov
CEO, Wincompany.io | Socialscore.io
Den här artikeln är översatt för dig av artificiell intelligens
Kundanpassning inom e-handel: Hur man driver kundengagemang
Källa: Depositphotos

Varför personalisering är viktigt för kundengagemanget

Personalisering är inte bara ett modeord – det är en beprövad strategi som får kunderna att känna sig förstådda och förbättrar deras shoppingupplevelse. När din butik kommunicerar med kunder på ett personligt sätt (visar relevanta produkter, innehåll och erbjudanden) minskar du ”bruset” och gör det lättare för dem att hitta det de vill ha. Resultatet? Gladare kunder som stannar kvar längre och köper mer.

Faktum är att cirka 80 % av kunderna är mer benägna att köpa från ett varumärke som erbjuder personliga upplevelser. På samma sätt har personalisering en direkt inverkan på lojaliteten – ungefär 60 % av konsumenterna säger att de kommer att bli återkommande köpare efter en skräddarsydd shoppingupplevelse.

╰┈➤ Tänk på ett enkelt exempel: en förstagångsbesökare landar på din webbutik. Utan personalisering ser de generiska bästsäljare eller en hemsida som passar alla. Med personalisering kan du dock markera produkter i de kategorier de bläddrat i eller visa en välkomstbanner med ett specialerbjudande bara för nya kunder.

Det personliga tillvägagångssättet ger omedelbart bättre gensvar. Kunderna känner att webbplatsen talar till deras behov, ungefär som den vänliga butiksägaren som känner dem, och denna känsla av att bli förstådd bygger förtroende och engagemangMed tiden gör dessa skräddarsydda interaktioner – oavsett om det är på webbplatsen, i marknadsföringsmejl eller till och med via annonser – kunder mer benägna att återvända och mindre benägna att avvika mot en konkurrent. Personlig marknadsföring kan göra skillnaden mellan en engångsförsäljning och en livstidskund.

Personaliseringstekniker som ökar försäljning och lojalitet

Modern e-handel erbjuder en verktygslåda med personaliseringstekniker som även små handlare kan använda. Här är några av de mest effektiva sätten att öka engagemang och försäljning:

  • Skräddarsydda produktrekommendationer

Att rekommendera produkter baserat på en kunds beteende eller historik är en hörnsten i personlig marknadsföring. Tänk på karusellen ”Rekommenderas för dig” på Amazon eller outfitparen på en modesajt. Dessa förslag använder det du vet om kunden – visningshistorik, tidigare köp, artiklar som finns kvar i kundvagnen – för att visa produkter som de sannolikt är intresserade av. Om det görs på rätt sätt känns informationen magiskt intuitiv för kunden.

👉 Om en kund till exempel har köpt en kamera kan din webbplats föreslå kompatibla tillbehör eller ett rengöringskit för objektiv. Genom att lyfta fram relevanta varor (istället för att få kunden att söka efter dem) ökar du chansen till merförsäljning och visar kunden att du förstår deras behov.

Det är vanligt att personliga rekommendationer står för en betydande del av e-handelsintäkterna eftersom de uppmuntrar till korsförsäljning (relaterade produkter) och merförsäljning (avancerade produkter). I praktiken implementerar många små onlineåterförsäljare detta genom appar eller inbyggda plattformsfunktioner – till exempel kan en Shopify-butik använda ett plugin som automatiskt visar ”Kunder som köpte X köpte också Y.”

The Role of Personalisation in E-Commerce Content Marketing

Source: Depositphotos

  • Dynamiskt innehåll på webbplatsen

Dynamiskt innehåll innebär att din webbplats ändrar vad den visar baserat på vem som tittar på den eller hur de interagerar. Denna typ av anpassning kan göra att en webbplats känns nästan skräddarsydd för varje besökare.

👉 Din hemsida kan till exempel visa olika bannerbilder och kampanjer beroende på om besökaren är en nybörjare, en återkommande kund eller en förfallen kund som du försöker vinna tillbaka. En återkommande kund kan se ett ”Välkommen tillbaka, [Namn]! Kolla in nyanlända i din favoritkategori”, medan en ny besökare ser ett mer generiskt välkomnande eller en rabatt på sitt första köp.

På samma sätt kan du dynamiskt ändra produktlistor – visa en användare fler av de kategorier de verkar intresserade av – eller till och med ändra ordningen på innehållet (t.ex. placera en användares föredragna varumärken högst upp på sidan). Personligt e-postinnehåll är en annan form av dynamiskt innehåll: till exempel ett nyhetsbrev via e-post som infogar de specifika produkter som varje mottagare lämnade i sin kundvagn, eller ändrar hjältebilden baserat på kundens kön eller plats.

Alla dessa tweaks gör att shoppingupplevelsen känns skräddarsydd och relevant. Belöningen är högre engagemang: kunder spenderar mer tid på webbplatser som snabbt kopplar ihop dem med det de vill ha, och de uppskattar e-postmeddelanden eller meddelanden som talar till dem personligen. Stora och små detaljhandlare rapporterar bättre konverteringsfrekvenser när de använder dynamiskt innehåll för att skära igenom röran.

  • Personliga marknadsföringsmeddelanden och erbjudanden

Utöver själva webbplatsen sträcker sig personalisering till hur du kommunicerar med kunder via marknadsföringskanaler som e-post, SMS och annonser. Personalisering av e-post är särskilt kraftfullt för små och medelstora företag eftersom det är tillgängligt och kostnadseffektivt. Istället för att skicka samma nyhetsbrev till alla kan du segmentera din e-postlista och skicka riktade kampanjer.

👉 Du kan till exempel skicka en särskild rabatt på barnkläder till kunder som tidigare har köpt barnprodukter eller ett erbjudande om att återknyta kontakten till dem som inte har köpt på sex månader. Du kan till och med ställa in utlösta e-postmeddelanden: automatiserade meddelanden som skickas när en kund vidtar en specifik åtgärd (eller inte vidtar åtgärder). Ett klassiskt fall är e-postmeddelandet om att vagnen överges – om en shoppare lämnar varor i sin kundvagn utan att checka ut får de en vänlig påminnelse med dessa artikeldetaljer (och kanske ett incitament att slutföra köpet).

Den här typen av personliga uppföljningar kan dramatiskt förbättra konverteringsgraden. Överväg dessutom personliga SMS-varningar eller push-meddelanden (om du har en mobilapp) – ett textmeddelande som berättar för en kund att en vara de kanske gillar finns i lager igen, till exempel, känns personligt och lägligt. Nyckeln är att använda de data du har för att få din marknadsföring att kännas som en hjälpsam conciergetjänst snarare än en enkelriktad annons.

När kunder får rekommendationer eller erbjudanden som stämmer överens med deras intressen är det mer sannolikt att de klickar sig vidare och mindre benägna att avbryta prenumerationen. Faktum är att personliga e-postkampanjer har visat sig ge betydligt högre transaktionshastigheter än icke-personliga utskickningar, vilket bekräftar att relevans driver resultat.

Alla dessa tekniker har en gemensam nämnare: de bygger på interna kunddata – den information du samlar in när människor interagerar med ditt företag. Låt oss gräva lite djupare i hur du kan utnyttja dessa data på ett effektivt sätt.

E-commerce Customer Personalisation: How to Drive Customer Engagement

Source: Depositphotos

Utnyttja interna data: Din kunds guldgruva

Varje litet e-handelsföretag sitter på en mängd interna data: de produkter som kunderna tittar på, de varor de köper (och hur ofta), de sökningar de utför, de e-postmeddelanden de öppnar och så vidare. Dessa förstapartsdata (data som du samlar in direkt från kunder) är bränslet för personalisering. Till skillnad från data från tredje part (som samlas in av externa enheter och blir allt mindre tillgänglig i en värld efter cookies) är dina egna kunddata unika för ditt företag och mycket relevanta.

Ännu bättre är att kunderna ofta är villiga att dela med sig av denna information (surfbeteende, preferenser etc.) i utbyte mot en bättre upplevelse – en undersökning visade att 83 % av konsumenterna är villiga att dela med sig av sina data för personalisering, förutsatt att de används på ett ansvarsfullt sätt.

För en liten eller medelstor detaljhandlare är det första steget att analysera kundbeteendet för mönster och segment.

👉 Du kan till exempel identifiera en grupp kunder som bara köper under reor eller en annan grupp som konsekvent köper nya varor till fullt pris. Kanske surfar vissa kunder mycket utan att köpa, vilket indikerar att de behöver ett annat tillvägagångssätt (som en mild knuff eller fler recensioner/information för att fatta ett beslut). Genom att segmentera din målgrupp baserat på:

  • Köphistorik
  • frekvens
  • Genomsnittligt ordervärde
  • Surfvanor
  • Engagemangsnivå

Du kan skapa riktad marknadsföring för varje segment. Många e-handelsplattformar har inbyggda analyser eller instrumentpaneler för att identifiera dessa mönster. Till och med något så enkelt som att exportera din orderhistorik för att se återkommande kunder jämfört med engångsköpare kan informera hur du anpassar kommunikationen (lojala kunder kan få ”VIP” tidig tillgång till produkter, medan direktskott får ett uppföljningsincitament att återvända).

En annan rik källa till intern data är kundfeedback och profiler. Om din webbplats tillåter att du skapar ett konto kan kunderna spara inställningar som klädstorlek eller artiklar på önskelistan. Om du har produktrecensioner eller kundtjänstinteraktioner kan de signalera vad som är viktigt för en kund (t.ex. kan en recension nämna att de älskar miljövänliga material – användbar insikt för att anpassa det du visar upp för dem). Vissa handlare skickar ut preferensundersökningar eller frågesporter (till exempel ett stilquiz för en modeboxtjänst) – svaren bidrar direkt till personalisering genom att matcha kunder med relevanta produkter. Den här typen av nollpartsdata (information som kunder gärna tillhandahåller om sig själva) blir allt populärare som ett sätt att anpassa samtidigt som integriteten respekteras.

Hur omvandlar du all denna data till handling? Det är här Martech-verktyg och kunddataplattformar (CDP:er) kommer in i bilden, vilket hjälper dig att hantera och använda data i stor skala.

E-commerce Customer Personalisation: How to Drive Customer Engagement

Source: Depositphotos

Verktyg för handeln: Martech och CDP:er för personalisering

Du kanske tänker: ”Det här låter bra, men hur implementerar jag det egentligen utan ett stort teknikteam?” Den goda nyheten är att modern marknadsföringsteknik (Martech) har gjort personalisering mycket mer tillgängligt för företag av alla storlekar. Från e-postmarknadsföringstjänster till widgets för personalisering på plats, det finns verktyg som kan automatisera mycket av de tunga lyften.

Några exempel på verktyg och plattformar som stödjer personaliserad marknadsföring:

✔️ Plattformar för e-postmarknadsföring och automatisering

Tjänster som Mailchimp, Klaviyo eller Sendinblue låter dig använda kunddata för att segmentera målgrupper och skapa automatiserade kampanjer. Du kan ställa in villkor som ”om kundens senaste köp var för mer än 6 månader sedan, skicka ett win-back-e-postmeddelande med rabatt” eller ”om de klickade på den nya vinterkollektionen, skicka en uppföljning som visar relaterade artiklar”.

Dessa plattformar integreras ofta direkt med din butik (Shopify, WooCommerce, etc.), och drar in köphistorik och webbplatsaktivitet för att anpassa e-postinnehåll. Till exempel kan Mailchimps innehållsblock för produktrekommendationer automatiskt fylla i ett e-postmeddelande med artiklar som en specifik kund sannolikt kommer att köpa, baserat på deras tidigare beteende.

✔️ Personalisering och rekommendationsmotorer på plats

Många e-handelsplattformar kommer med grundläggande personaliseringsfunktioner, som att visa relaterade produkter eller trendiga varor. Men du kan också använda dedikerade appar eller plugins för att bli mer avancerad. Verktyg som Nosto, Dynamic Yield eller Recombee (för att nämna några) är specialiserade på att analysera e-handelsbeteende och visa personliga produktrekommendationer eller till och med omorganisera innehåll i farten.

Om du driver en Shopify-butik har App Store dussintals anpassningsappar – vissa fokuserar på popup-fönster för merförsäljning/korsförsäljning, andra på att ändra hemsidans innehåll efter segment. Dessa är i allmänhet plug-and-play: du installerar, konfigurerar vissa regler eller layouter och verktyget hanterar resten. De fungerar i huvudsak som minirekommendationsmotorer som använder algoritmer (som ofta drivs av AI) för att bestämma vilka produkter eller meddelanden som ska visas för varje användare. Som ett resultat kan till och med en onlinebutik för två personer erbjuda Amazon-liknande rekommendationsupplevelser utan att utveckla tekniken från grunden.

✔️ Plattformar för kunddata (CDP:er)

En CDP är ett mer avancerat verktyg som centraliserar kunddata från alla dina källor och hjälper dig att härleda insikter eller utlösa åtgärder från dem. Historiskt sett har CDP:er varit företagsteknik, men nu finns det alternativ som riktar sig till mindre företag eller som är tillgängliga som en tjänst. En CDP:s roll är att ta data från din webbplats, ditt kassasystem, din e-postplattform, sociala medier etc. och kombinera den till en enda kundprofil.

Den här enhetliga profilen är guld värd för personalisering eftersom ni kan se hela kundresan och svara därefter. Om din CDP till exempel visar att en kund har tittat på en produkt på din webbplats, klickat på en Instagram-annons och sedan lagt till något i kundvagnen, har du en 360-gradersvy för att anpassa nästa interaktion (kanske ett uppföljande e-postmeddelande som hänvisar till kundvagnen och visar Instagram-fansens favoritartiklar).



Segment och Exponea (numera Bloomreach Engagement) är exempel på välkända CDP:er – de låter dig ställa in regler som ”skicka en push-notis till den här personen om de har besökt webbplatsen 3 gånger utan att köpa något” eller ”visa ett specialerbjudande på sajten om kunden är i lojalitetsnivå Gold”.

För ett litet företag kan det vara överdrivet att anta en fullfjädrad CDP, men konceptet är värt att notera. Även om du inte använder en dedikerad plattform kan du öva på andan i en CDP genom att regelbundet konsolidera data från olika platser (t.ex. korsreferera din e-postlista med köpdata) för att informera din marknadsföring. Intressant nog kombinerar vissa nyare lösningar kraften i en CDP med användarvänlighet som riktar sig till företag med begränsade tekniska resurser.

✔️ CDP-lampa eller alternativt till CDP

En plattform som är värd att nämna i detta utrymme är SocialScore. Detta är en digital plattform som utnyttjar AI-driven analys och alternativa data för att berika dina kundprofiler och göra prediktiv personalisering mer tillgänglig. I huvudsak kan den dra in externa datasignaler (som en kunds offentliga information i sociala medier eller andra onlinefotspår) och integrera dem med dina interna data för att skapa en mer komplett profil.

Plattformen fokuserar på användarvänlighet – den erbjuder prediktiv analys med minimal integrationsansträngning, vilket innebär att du även utan en utvecklare kan utnyttja dess insikter. Företag kan automatiskt skapa kundsegment och till och med generera prediktiva modeller (för saker som köpbenägenhet eller churn-risk) med hjälp av SocialScores instrumentpanel.

👉 Till exempel kan SocialScores data avslöja vilka kunder som har intressen för miljövänliga eller växtbaserade ämnen (hämtade från deras bredare digitala fotavtryck). Du kan sedan rikta in dig på den undergruppen med en skräddarsydd kampanj. Även om du alltid vill använda externa data på ett genomtänkt sätt och respektera integriteten, kan du få en betydande konkurrensfördel när det gäller att förstå och engagera dina kunder genom att berika dina interna data med externa insikter. (Subtilt tips: SocialScore är en sådan lösning att utforska för dem som vill överladda sina kunddata utan tunga lyft.)

Berika kundprofiler med externa data

Även om interna data har betydande kraft, kanske de bara ger en partiell bild. Detta gäller särskilt för nya kunder (där du har lite information) eller potentiella kunder som besöker din webbplats för första gången. Det är där externa data kan komma in i bilden. Med externa data menas all information om kunder som kommer utifrån dina direkta interaktioner med dem.

Detta kan inkludera:

  • Data från sociala medier
  • demografi
  • Tredjepartsdatabaser som sammanställer konsumentinformation (t.ex. intressen, livsstilsindikatorer eller kreditpoäng, beroende på vad som är relevant och tillgängligt)

👉 Låt oss till exempel säga att du driver en e-handelsbutik för husdjurstillbehör. Dina interna uppgifter kan visa att en viss kund har köpt hundmat av dig två gånger. Det är användbart – du vet att de har en hund och vilket märke de föredrar. Föreställ dig nu att du hade tillgång till extern data som tyder på att den här kunden också följer flera kattentusiastsidor på sociala medier. Du har nu en antydan om att de också kan vara en kattägare eller älskare. Med den vetskapen kan du anpassa deras upplevelse genom att visa några kattprodukter också eller skicka ett e-postmeddelande om din nya serie kattleksaker. Utan externa data skulle du kanske ha behandlat dem som ”endast hundägare” och missat en möjlighet att korsförsälja eller engagera dem i ett annat intresse.

Externa data kan också innehålla bredare information som geografiska data eller väderdata (så att du kan rekommendera regnstövlar under en vecka med kraftigt regn till kunder i en viss region) eller till och med socioekonomiska data (om de används etiskt och lagligt, t.ex. för att marknadsföra premium- kontra budgetprodukter i olika segment i enlighet med detta). Tanken är att berika en kunds profil utöver vad de direkt har berättat för dig. När du slår samman externa data kommer verktyg som tidigare nämnda SocialScore eller andra databerikningstjänster vanligtvis att matcha kunder via något som ett e-postmeddelande eller telefonnummer och dra in alla offentligt tillgängliga eller partnertillhandahållna data om den personen.

Fördelen med denna berikning är en mer exakt personalisering. Du fyller i luckor som din interna data inte kan täcka förrän kunden uppvisar vissa beteenden. Det är som att ge din webbutik intuitionen hos en riktig säljare som kan dra slutsatser om en kund från en snabb chatt. Ett varningens ord dock: med bra data kommer stort ansvar. Det är viktigt att använda externa data på ett sätt som inte skrämmer kunderna. Om du plötsligt börjar referera till information som de inte gav dig direkt kan det kännas invasivt. Tricket är att använda insikterna på ett subtilt sätt.

I praktiken kan det innebära att man använder externa data bakom kulisserna för att bestämma vilka produkter som ska visas, snarare än att uttryckligen säga ”eftersom du följer X på Twitter, här är Y produkt”. När det görs på rätt sätt ökar extern dataintegration helt enkelt relevansen av din marknadsföring – kunderna uppfattar bara att ”det här varumärket får verkligen det jag gillar”, utan att nödvändigtvis inse varför.

För att illustrera en subtil användning av externa data: vissa handlare använder sociala medier för att ”lyssna” för att vägleda personaliseringen. Om en viss kundbas surrar om en ny trend (t.ex. hållbara förpackningar eller en specifik modestil) på sociala plattformar kan en handlare införliva den trenden i de produkter eller det innehåll som de anpassar för publiken, även om enskilda kunder inte direkt nämnde det på webbplatsen. Den här typen av trendbaserad personalisering säkerställer att du håller dig kulturellt och kontextuellt relevant. Ett annat exempel är att använda externa data för att förutsäga kundens livstidsvärde – vissa dataleverantörer kan poängsätta leads eller kunder baserat på deras profil och beteende någon annanstans. Om du genom en extern poäng vet att en ny e-postprenumerant med stor sannolikhet kommer att spendera mycket, kan du snabbt spåra dem till ett VIP-segment och ge dem behandling med vita handskar tidigt.

Sammanfattningsvis kan du berika profiler med externa data (från indikatorer för socialt inflytande till intresseprofiler) för att lyfta din personalisering till nästa nivå. Se bara till att vara transparent i din integritetspolicy och fokusera på att använda uppgifterna för att skapa mervärde för kunden. När upplevelsen förbättras välkomnar kunderna i allmänhet personaliseringen.

Trends in e-commerce

Source: Depositphotos

Trender och genomförbara personaliseringsstrategier

Personaliserad marknadsföring inom e-handel fortsätter att utvecklas snabbt. Det som är spännande är att många av de banbrytande trenderna blir alltmer tillgängliga för små och medelstora handlare, inte bara de stora spelarna. Låt oss utforska några moderna trender och, ännu viktigare, hur du realistiskt kan tillämpa dessa strategier i ditt eget företag:

📈 AI-driven personalisering för alla

För inte så länge sedan innebar användningen av artificiell intelligens för att personalisera att man hade en stor budget och teknisk expertis. Nu blir AI-drivna personaliseringsverktyg vanliga och prisvärda. Många av de appar och plattformar som vi diskuterade (från rekommendationsmotorer till e-postautomatisering) har AI under huven – till exempel maskininlärningsalgoritmer som bestämmer vilken produkt som är bäst att visa varje kund.

Trenden som går in i 2025 är hyperpersonalisering, där AI analyserar stora mängder data (surfmönster, kundprofiler, kontextuella data) för att skräddarsy upplevelser i realtid.

Hur kan ett litet företag dra nytta av detta?

Det enklaste sättet är att använda programvara som erbjuder ”automatiska” eller ”smarta” anpassningsfunktioner. Om din e-postplattform har en växel för AI-optimerade sändningstider eller produktval kan du prova den. Om din e-handelsplattform introducerar ett AI-drivet rekommendationsblock, använd det på din webbplats. Du behöver inte bygga AI själv; Du behöver bara använda de verktyg som har det.

Fördelen du får är ett system som lär sig kontinuerligt och som förfinar din personalisering utan manuellt arbete. Som ett praktiskt steg, håll ett öga på appmarknadsplatserna eller uppdateringarna för din e-handelsplattform för allt som är märkt med ”AI” eller ”Smart”. Till och med chattrobotar som drivs av AI (som de på Facebook Messenger eller chatten på din webbplats) kan anpassa svaren baserat på kundernas frågor.

📈 Personalisering i alla kanaler

Kunder interagerar nu med varumärken över flera kontaktpunkter – webbplats, mobilapp, e-post, sociala medier och till och med fysiska butiker eller evenemang. En stark trend är att säkerställa konsekvent personalisering i alla kanaler, ofta med hjälp av den enhetliga metoden för kunddata.

👉 Om en kund till exempel bläddrar bland en produkt i din mobilapp kan de få ett e-postmeddelande senare med samma produkt (om de inte köpte). Om de köper något i en fysisk popup-butik kanske din e-handelswebbplats senare visar dem tillbehör till den artikeln. Den här tekniken kan låta komplicerad, men även små företag kan göra miniversioner av den.

En handlingsbar strategi:

Integrera din e-handelsplattform med din annonsering i sociala medier. Verktyg som Facebook-pixeln eller Google Ads-spårning gör att du kan skapa remarketingkampanjer som i huvudsak är personalisering i annonsform – att visa personer annonser för varor de har tittat på eller lagt till i kundvagnen.

En annan enkel vinst är att förena ditt varumärke och dina meddelanden i e-post och på plats. Om du segmenterar kunder efter till exempel intressen eller demografi kan du använda liknande segment för innehåll i sociala medier. Tanken är att var en kund än interagerar med dig känner de att varumärket ”kommer ihåg” dem.

omnichannel

Source: Depositphotos

Ett praktiskt tips är att använda din Customer Relationship Management (CRM) eller vilken databas du än har som central referens – för anteckningar eller taggar på kunder (som ”intresserad av elektronik” eller ”fyndshoppare”) och använd dessa taggar när du kommunicerar i vilken kanal som helst. I takt med att tekniken går framåt är även saker som personliga push-meddelanden via din mobilapp eller personlig direktreklam baserad på onlinebeteende på bordet för mindre handlare (vissa tryckerier erbjuder till exempel automatiska vykort när ett onlineevenemang utlöses).

Börja med de kanaler som är viktigast för ditt företag och se till att din personaliseringsstrategi sträcker sig till dem på ett samordnat sätt.

📈 Fokus på förstapartsdata och sekretess

En viktig trend som formar personaliseringsstrategier är den ökande betydelsen av förstapartsdata. I takt med att webbläsare fasar ut cookies från tredje part och skärpta integritetsregler går företag över till data som kommer direkt från kunden (med samtycke).

För dig innebär det att du måste fördubbla insamlingen av användbar data genom direkta interaktioner. Uppmuntra kunderna att skapa konton eller profiler på din webbplats genom att lyfta fram fördelar (som snabbare utbetalning eller skräddarsydda rekommendationer). Använd preferenscenter där kunderna kan berätta vad de är intresserade av. Kanske skapa engagerande frågesporter eller stilsökare som både tjänar kunden och ger dig insikt (till exempel ”Hjälp oss att skräddarsy rekommendationer: Föredrar du A eller B?”).

Trenden är att kunderna förväntar sig personalisering men också förväntar sig avskildhet – en knepig balansgång. Den handlingsbara strategin här är transparens och värdeutbyte. Var tydlig med hur du använder data (”Vi använder din födelsedag för att skicka dig en särskild rabatt, inget mer”) och se till att du levererar värde från data när du ber om den. Nedläggningen av enkel spårning innebär att småföretag bör bygga sina egna rika kunddatabaser.

Tack och lov hjälper många verktyg (som CRM, CDP-lite-funktioner i e-postplattformar, etc.) att lagra och hantera förstapartsdata på ett säkert sätt. Företag som vinner kundengagemang kommer att vara de som får förtroende för hur de personaliserar. Så se till att din personliga marknadsföring inte bara följer lagkrav (GDPR, etc.) utan också verkligen hjälper kunden. Om du gör det rätt kommer kunderna att dela mer information med dig, vilket ger upphov till en god cirkel av bättre personalisering.

📈 Personalisering och agil testning i realtid

En annan trend går mot respons i realtid . Shoppare blir ofta överraskade (på ett bra sätt) när en webbplats verkar reagera omedelbart på deras handlingar.

👉 Om en kund till exempel tittar på vandringskängor kan en realtidsmetod omedelbart innehålla en banner: ”Gör dig redo för din vandring! 10% rabatt på vandringsryggsäckar idag.” Det är kontextuellt relevant för vad de gör i det ögonblicket. Att uppnå justeringar i realtid brukade vara komplicerat, men nu erbjuder många anpassningsverktyg denna funktion direkt. Som en liten handlare kan du överväga att implementera funktioner som popup-fönster med exit-avsikt (som visas när en användare är på väg att lämna, kanske erbjuder en rabatt för att slutföra ett köp) eller produktförslag på sidan som uppdateras när användaren lägger till artiklar i kundvagnen (”Du lade till X, vad sägs om Y att gå med det?”).

Anta dessutom ett agilt testtänk: prova olika personaliseringstaktiker och mät vad som fungerar bäst. Kanske testar du två versioner av en personlig hemsida – en som hälsar med namn jämfört med en som lyfter fram intressekategorin – och ser vilken som ger mest engagemang. Många plattformar har A/B-testfunktioner eller så kan du göra informella tester genom att byta strategi varje vecka och spåra resultat.

Tanken är att personalisering inte är statisk; Du kan kontinuerligt justera regler eller erbjudanden baserat på vad kunderna svarar på. Trenden är att personaliseringsstrategierna i sig blir mer datadrivna – de använder analyser för att förfina personaliseringen (ja, det är lite meta!). För ett genomförbart steg kan du avsätta lite tid varje månad för att granska din personaliseringsprestanda: vilka rekommendationer som får klick, vilket e-postsegment som fick bäst respons osv. Anpassa sedan din taktik därefter. Denna iterativa förbättring kommer att se till att din personliga marknadsföring förblir effektiv och inte blir inaktuell.

📈 Personalisering för handlare med litet team

Slutligen är det värt att notera en trend i verktygslandskapet: lösningar paketeras i allt högre grad för mindre team med automatisering och enkelhet i åtanke. Det betyder att du inte behöver en dedikerad analytiker för att bearbeta data eller en kodare för att genomföra ändringar.

👉 Till exempel har vissa moderna e-handelsplattformar instrumentpaneler för personalisering som tydligt talar om för dig: ”Kunder som liknar John Doe är intresserade av X”, och du kan agera på det med ett knapptryck.

Håll utkik efter integrerade anpassningsfunktioner i den programvara du redan använder. Om du använder en populär e-handelsplattform (Shopify, BigCommerce, Magento, etc.), prenumerera på deras uppdateringar eller bloggar – de rullar ofta ut nya funktioner som personliga kuponger, kundsegmenteringsverktyg eller AI-produktsortering. Tidig implementering av dessa funktioner kan ge dig en konkurrensfördel. Överväg också att utnyttja kunddataplattformar eller databerikningsverktyg på provbasis för att se vilket värde de ger. Vissa tjänster kan erbjuda kostnadsfria provperioder eller överkomliga nivåer för småföretag, så att du kan experimentera med prediktiv segmentering eller avancerad profilering utan ett stort åtagande.

Landskapet för 2025 handlar i hög grad om att ge företag av alla storlekar möjlighet att leverera personalisering. Spelplanen jämnas ut till viss del – en kunnig liten återförsäljare kan implementera mycket av den personalisering som en stor återförsäljare gör, genom att smart använda out-of-the-box-verktyg och fokusera på den mest effektiva taktiken för sin nisch.

Personaliserad marknadsföring inom e-handel är en resa, inte ett engångsprojekt. Du kan börja i liten skala: lägg till en sektion med rekommenderade produkter, anpassa en e-postkampanj, segmentera din målgrupp i några nyckelgrupper och prata med var och en på lite olika sätt. Du behöver inte göra allt på en gång. Även inkrementell personalisering kan visa resultat, och dessa resultat kommer att ge entusiasm (och intäktsökning) för att ta det till nästa nivå. Kom ihåg att kärnan i personalisering är att behandla dina kunder som individer – att lyssna på deras beteende och feedback och svara på hjälpsamma, mänskliga sätt genom ditt digitala skyltfönster.

På så sätt bygger du starkare relationer. För ett litet eller medelstort företag är den lojaliteten och engagemanget ovärderligt. Genom att använda de tekniker, data och verktyg som vi har diskuterat kan du skapa en shoppingupplevelse som känns mindre som en kall transaktion och mer som en konversation mellan ditt varumärke och varje kund. Och det är den typen av upplevelse som får kunderna att komma tillbaka, glada och engagerade.

FAQ

Source: Depositphotos

Vanliga frågor

Vad är en kunddataplattform (CDP)?

En kunddataplattform är ett mjukvarusystem som samlar och organiserar kunddata från olika källor i en centraliserad databas som andra verktyg kan komma åt. Enkelt uttryckt skapar en CDP en enhetlig profil för varje kund genom att hämta in data från din webbplats, appar, e-postmarknadsföring, försäljningssystem med mera. Marknadsförare använder CDP:er för att få en 360°-vy av kunder och för att segmentera eller utlösa personliga marknadsföringskampanjer. Till skillnad från en traditionell databas är CDP:er byggda för marknadsföringsändamål – de har ofta enkla gränssnitt för att fråga efter data eller ställa in villkor (t.ex. ”skicka det här erbjudandet till alla kunder som har tittat på produkt X under de senaste 30 dagarna”). Om du till exempel har kundköpsdata i Shopify och e-postengagemangsdata i Mailchimp kan en CDP kombinera dessa så att du kan se att kunden Jane köpte en klänning och även klickade på ditt e-postmeddelande om ”sommarrea” – vilket indikerar att hon kanske är intresserad av ett relaterat erbjudande. CDP:er skiljer sig från CRM (Customer Relationship Management system) genom att de är mer automatiserade när det gäller att samla in beteendedata och är utformade för att mata andra marknadsföringsverktyg i realtid. Populära exempel på CDP:er är Segment, Tealium och Exponea, men det finns många alternativ nu, även några som är inriktade på mindre företag. Genom att använda en CDP kan företag lättare leverera konsekvent personalisering i alla kanaler eftersom alla verktyg hämtar från samma källa av uppdaterad kundinformation.

Vad betyder "Martech"?

”Martech” är en förkortning för marketing technology. Det hänvisar till den programvara och de tekniska verktyg som marknadsförare använder för att planera, genomföra och mäta marknadsföringskampanjer (inklusive personaliseringsinsatser). Detta kan sträcka sig över ett brett utbud av verktyg – från e-postleverantörer, schemaläggare för sociala medier och analysplattformar till kunddataplattformar, verktyg för annonsinriktning och personaliseringsmotorer. Om du tänker på alla digitala verktyg som hjälper till att få marknadsföringen gjord, så är det martech-universumet. I samband med personalisering av e-handel kan martech-verktyg inkludera din programvara för e-postmarknadsföring, din e-handelsplattforms inbyggda marknadsföringsfunktioner, ett plugin för produktrekommendationer, programvara för A/B-testning, etc. Termen används ofta när man diskuterar martech-stacken, som är den samling marknadsföringsprogram som ett företag använder. För ett litet företag kan en martech-stack vara så enkel som Google Analytics + Shopify + Mailchimp. För en större sådan kan det handla om dussintals integrerade system. Att hålla jämna steg med martech är användbart eftersom nya verktyg kan ge dig nya möjligheter (till exempel en app som använder AI för att anpassa en hemsida). Nyckeln är dock att välja verktyg som passar dina affärsbehov och som du faktiskt kommer att använda. Du behöver inte använda alla nya verktyg – bara de som hjälper dig att nå dina kunder mer effektivt. Kom ihåg att martech är till för att tjäna din strategi, inte tvärtom.

Hur fungerar motorer för produktrekommendationer?

Produktrekommendationsmotorer är den teknik som bestämmer vilka produkter som ska föreslås för en användare vid en viss tidpunkt. Under huven använder dessa motorer algoritmer (ofta drivna av AI eller maskininlärning) för att analysera data och förutsäga vad en kund kan vara intresserad av. De tar vanligtvis hänsyn till saker som den produkt du för närvarande tittar på, dina tidigare köp, artiklar du har betygsatt eller recenserat, vad andra kunder med liknande smak köpte eller tittade på, trendiga varor och så vidare. Det finns några vanliga metoder för rekommendationsmotorer:

  • Samarbetsfiltrering: Den här metoden tittar på mönster från många användare. Till exempel, om många personer som köpte artikel A också köpte artikel B, kan motorn rekommendera B till någon som har A i sin varukorg. Det är ”samarbetsinriktat” eftersom det utnyttjar användarnas kollektiva beteende.
  • Innehållsbaserad filtrering: Den här metoden fokuserar på produkternas attribut och användarpreferenser. Om en användare har visat tycke för ett visst märke eller en viss kategori kommer motorn att rekommendera liknande artiklar (t.ex. fler produkter från det märket eller fler röda klänningar eftersom användaren köpte en röd klänning tidigare).
  • Hybrida metoder: De flesta moderna system kombinerar flera metoder för att förbättra noggrannheten, eventuellt med ett AI-lager som justerar rekommendationer baserat på feedback i realtid (t.ex. om användaren ignorerar vissa rekommendationer lär sig systemet och ändrar vad det visar). För en liten e-handelssajt behöver du inte bygga dessa algoritmer själv – du använder en rekommendationsmotor som är en del av din plattform eller en app. När du installerar, säg, ett ”Relaterade produkter” plugin, drivs det vanligtvis av en av dessa metoder. Vissa enklare motorer kan använda regler som du ställer in (som ”visa alltid varor från samma kategori”), men mer avancerade lär sig kontinuerligt av din butiks data. Målet med en rekommendationsmotor är att öka varukorgens storlek och engagemanget genom att visa produkter som kunden sannolikt kommer att köpa. När det är effektivt känns det hjälpsamt (som ”Åh, jag letade efter något liknande!”) snarare än slumpmässigt. Det är värt att notera att rekommendationsmotorer behöver tillräckligt med data för att fungera bra – om din butik är helt ny med få produkter eller kunder kanske förslagen inte känns särskilt ”smarta” till en början. Men i takt med att mer surf- och köpdata strömmar in blir rekommendationerna vanligtvis mer relevanta. Sammantaget är dessa motorer en nyckelkomponent i personalisering, ansvariga för den välbekanta upplevelsen av en onlinebutik som verkar veta vad du kanske vill ha härnäst.

 

Vad är dynamiskt innehåll inom e-handel?

Dynamiskt innehåll avser delar av din webbplats eller marknadsföringsmeddelanden som ändras baserat på data eller regler, vanligtvis för att bättre matcha tittarens intressen eller egenskaper. Till skillnad från statiskt innehåll (som är detsamma för alla) genereras dynamiskt innehåll i farten för varje användare. Inom e-handel är vanliga exempel produktrekommendationer, personliga hälsningar (”Hej John, välkommen tillbaka!”) eller ändrade banners/erbjudanden. På en startsida för e-handel kan ett dynamiskt innehållsblock till exempel visa damskor för en kund som mest har tittat på damskor, medan sportutrustning visas för en annan kund som ofta tittar på sportutrustning. Innehållet justeras i realtid baserat på vad du vet om besökaren (som deras tidigare beteende eller demografi). Dynamiskt innehåll är inte begränsat till webbplatsen; E-postmeddelanden kan också ha dynamiska avsnitt. Ett kampanjmeddelande kan infoga olika produktbilder beroende på mottagarens senaste köp, eller så kan en ämnesrad vara anpassad med mottagarens stad eller namn. Implementering av dynamiskt innehåll kräver vanligtvis ett verktyg eller en plattform som kan spåra användardata och koppla in den i fördesignade mallar. Många e-handelsplattformar och e-posttjänster stöder detta inbyggt eller via tillägg. Fördelen med dynamiskt innehåll är att det gör shoppingupplevelsen mer relevant för varje användare, vilket kan leda till högre engagemang och konvertering. Det är nästan som att låta en säljare möblera om en butik i farten för varje kunds smak – gjort digitalt.

Dela artikeln
Dimitar Dimitrov
CEO, Wincompany.io | Socialscore.io

Digital strategy business consultant specializing in eCommerce, FinTech, Payments, Gaming, and TELCO.

Liknande artiklar
Amazon Image Optimization: Varför visuella element är viktiga på Amazon
7 min. läsning

Amazon Image Optimization: Varför visuella element är viktiga på Amazon

Låt oss inse det, när du handlar online läser du inte varje ord. Du scrollar, sneglar och klickar på det som fångar ditt öga. Det är precis så shoppare beter sig på Amazon, vilket är anledningen till att Amazon Image Optimization inte bara är viktigt – det är allt. Men det handlar inte bara om […]

Stanislav Malinovski Stanislav Malinovski
Senior Project Manager, New Wave Digital
Prenumerationstrender för e-handel 2025
5 min. läsning

Prenumerationstrender för e-handel 2025

Baserat på Subscription Trends Q1 Report 2025 av Subscrybe, utforskar den här artikeln fem trender som omformar prenumerationsekonomin. I stället för att bara sammanfatta resultaten är insikterna noggrant anpassade för e-handelsföretag samtidigt som de ursprungliga datapunkterna och exemplen från den verkliga världen bevaras.

Katarína Šimčíková Katarína Šimčíková
Project manager, Ecommerce Bridge EU
Hur kortlänkade erbjudanden förvandlar lojalitet
13 min. läsning

Hur kortlänkade erbjudanden förvandlar lojalitet

Under många år var det en klumpig kundresa att lösa in en kupong i butik för att få en rabatt eller belöning. Kuponger kan ha funnits lika länge som butikerna själva, men tillkomsten av mobilen förde med sig mobilkuponger och möjligheten att köra ”flerkanaliga” lojalitetskampanjer, där en handlare kunde köra en rabattkod både som kunde […]

Rob Downes Rob Downes
Loyalty, Rewards and CLO Expert
Bridge Now

Senaste nyheterna just NU

10+ oläst

10+