
Ordet ”återförsäljning” omfattar även reparation, renovering, renovering eller uthyrning av konsumtionsvaror. Den beräknas vara värd 120 miljarder euro år 2025. Stora aktörer som Amazon har också hoppat på begagnat-tåget, och det lönar sig – de omsatte miljarder förra året.
Enligt en studie av Cross-Border Commerce Europe i samarbete med FedEx Express och Poste Italiane kommer återhandeln att ta fart. Under 2022/23 var den europeiska återhandelsmarknaden värd 94 miljarder euro. Den står för närvarande för 12,3 % av den totala europeiska e-handelsmarknaden. Den förväntas nå 14 % under de kommande tre åren.

Source: Cbcommerce.eu
Allmänheten gillar begagnade produkter
Undersökningen visar att upp till 85 % av kunderna har köpt eller sålt begagnade varor under det senaste året, och 27 % gör det för första gången. Upp till 75 % av återhandelstransaktionerna är i kategorier som inte är kläder. Det handlar bland annat om elektronik, möbler, hushålls- och sportartiklar, böcker, friluftsutrustning och bilar. 76 % av kunderna anser att stigmat kring att köpa second hand har minskat. Omvänt säger 41 % av de tillfrågade att det nu är en statussymbol att köpa begagnade varor.
I en nyligen genomförd undersökning av den brittiska marknaden konstaterades att både miljömässiga och ekonomiska skäl talar för en ökad försäljning av begagnade varor. Mer än hälften (55 %) av kunderna erkände att de köpte begagnade varor på grund av det lägre priset. Endast 8 % angav hållbarhet som ett skäl till att köpa.