Kinesiska e-handelsjättar dominerar den digitala marknaden
Alibaba, PDD, JD.com och ByteDance är de fyra stora företagen som dominerar den kinesiska marknaden, med en sammanlagd årlig omsättning på över 350 miljarder dollar och 80 % av världens största e-handelsmarknad.
Med 978 miljarder dollar i intäkter från Taobao och Tmall är Alibaba fortfarande den största, men dess marknadsandel har förändrats dramatiskt. Alibaba, som 2019 delade 70 % av Big 4:s GMV (Gross Merchandise Value) med JD.com, har mött växande konkurrens från nyare företag som lägger tonvikten på låga priser och social handel.
ByteDances Douyin har nått 388 miljarder dollar i GMV. Pinduoduos lågprisstrategi tar nu nästan en fjärdedel av Big 4:s GMV. Samtidigt har Shein vuxit fram som en betydande global kraft genom sitt moderbolag, Roadget Business Pte Ltd.
Sedan 2019 har PDD Holdings expanderat med 300 %, Shein har expanderat med otroliga 1 200 % och ByteDance har blivit det femte största e-handelsföretaget globalt med sin e-handelsaktivitet på 6 000 %.
Inträde på den europeiska marknaden: blandad framgång för kinesiska plattformar i olika regioner
Med en marknadsandel på 40 % leder Alibabas Trendyol den europeiska GMV-marknaden, medan Turkiet har en ledning på 21 %. Under sitt första år genererade Alibabas Miravia i Spanien 1 miljard dollar i GMV, med Frankrike och Spanien på andra och tredje plats, med 15 % respektive 14 %.
Tyskland är en intressant fallstudie. Trots att det är den näst största e-handelsmarknaden i Europa står den bara för 7 % av kinesiska företags europeiska verksamhet, en situation som till stor del beror på starka inhemska aktörer som Otto, Zalando och Ceconomy.Kinesiska plattformar har dock blivit mycket populära: Under sitt första år tjänade Temu 750 miljoner US-dollar, rankad på 13:e plats när det gäller marknadsplatsstorlek, medan AliExpress växte med 54 % till över 1 miljard US-dollar och säkrade sjunde plats.
Sheins försäljning i Tyskland ökade med 40 % till 617 miljoner dollar, trots att den bara rankades på 18:e plats bland onlineåterförsäljare.
40 % av de spanska kunderna har använt AliExpress, jämfört med bara 11 % av tyskarna.
Detta tyder på att det finns stora variationer i konsumenternas användning.
Det är troligt att dessa trender kommer att fortsätta att förändra dynamiken i den europeiska e-handeln, med tanke på dess snabba tillväxt och det faktum att Kinas e-handelspraxis vanligtvis föregår den västerländska marknadens med ett antal år.