Genom att låta kunderna se produkter innan de köper dem ökar augmented reality (AR) konverteringar och minskar avkastningen. AR är särskilt populärt bland yngre generationer; Enligt 41 % av Gen Z och 39 % av millennials föredrar de onlineshopping med förstärkt verklighet.
Virtual reality, som använder headset för att simulera en fullständig virtuell miljö i tre dimensioner, transporterar kunderna till helt virtuella världar där de kan röra sig och interagera med produkter på ett sätt som efterliknar shoppingupplevelser i butik. Konsumenter kan undersöka en ny bilmodell eller titta på virtuella genomgångar av deras design i virtuella utställningslokaler med hjälp av virtuell verklighet (VR).
Till skillnad från AR syftar VR-shopping till att skapa helt virtuella upplevelser.
Liveshopping är en detaljhandelsstrategi där företag säljer produkter i realtid genom att använda livevideoströmning online. Under de senaste tio åren har liveshopping inom e-handel vuxit i popularitet i Kina, USA och Europa.
Liveshoppingevenemang är också populära bland europeiska konsumenter , särskilt när det gäller kläder och hudvårdsartiklar. Nordstrom, Zara, Levi Strauss och KitKat har alla haft framgångsrika livehandelskampanjer.
Exempel på uppslukande shopping
IKEA Place har effektivt använt immersiv shopping för att öka lönsamheten. IKEA Place gör det möjligt för kunder att virtuellt ordna IKEA-möbler i sina egna utrymmen.
Inverkan av IKEA Place på försäljning och returer
- Ökad onlineförsäljning: Sedan lanseringen av IKEA Place-appen 2017 har IKEA rapporterat en ökning av onlineförsäljningen med 35 %. Kundernas möjlighet att se möbler i sina faktiska bostadsutrymmen har avsevärt förbättrat deras förtroende för köpbeslut, vilket leder till högre konverteringsgrad
- Minskade produktreturer: Appen har också bidragit till en 20 % minskning av produktreturer. Genom att göra det möjligt för kunder att visualisera föremål i sina hem tar det itu med vanliga problem med passform och stil som ofta leder till returer.
- Global räckvidd: Uppslukande shoppingteknik som IKEA Place gör det möjligt för kunder över hela världen att få tillgång till IKEA:s erbjudanden utan geografiska begränsningar. Denna globala tillgänglighet öppnar nya marknader och ökar potentiella kundbaser.
- Teknisk integration: Appen utvecklades med hjälp av Apples ARKit, vilket kräver betydande investeringar i högkvalitativ 3D-modellering och enhetskompatibilitet för att säkerställa en smidig användarupplevelse på alla plattformar.
Genom den strategiska implementeringen av immersiv teknik som IKEA Place-appen har IKEA framgångsrikt förändrat sin shoppingupplevelse, drivit lönsamhet samtidigt som man minskat returer och ökat kundengagemang.
Denna modell fungerar som ett exempel för andra återförsäljare som vill förnya sig inom e-handelsområdet.
Hur man börjar med uppslukande e-handel
För att uppslukande e-handel ska fungera måste företag titta på uppslukande teknologier som virtuell verklighet och förstärkt verklighet, såväl som gamification-funktioner och liveshoppingplattformar.
De intressanta miljöerna för dessa tekniker gör det möjligt för kunder att interagera med produkter i virtuella utrymmen. Några exempel på gamification-element är spin-to-win-spel, utmaningar, frågesporter och lojalitetsprogram.
Liveshoppingplattformar gör det möjligt för köpare och säljare att prata med varandra i realtid, vilket skapar en känsla av brådska och gemenskap.
Titta på kundernas feedback för att ta reda på vad de gillar. Börja i liten skala med pilotprojekt för att prova olika delar innan du bestämmer dig för långsiktiga erfarenheter.
Hitta områden att förbättra genom att titta på data och gör sedan ändringar i planerna baserat på vad kunden säger. Genom att följa dessa steg kan företag skapa ett shoppingutrymme som ständigt förändras och möter behoven hos moderna kunder.
Att använda en uppslukande shoppingstrategi som ökar kundengagemang, personalisering och lönsamhet kan hjälpa företag att positionera sig för framgång i det föränderliga detaljhandelslandskapet.