
Sydeuropeiska länder ledande inom internationell shopping
Statistik visar att onlineshoppare i Spanien, Italien, Turkiet och Norge genomför över tre fjärdedelar av sina e-handelsaktiviteter via internationella återförsäljare. Detta står i skarp kontrast till marknader som Polen, Rumänien och Serbien, där inhemska plattformar har ett starkare fotfäste.
Undersökningen visar att nordeuropeiska e-handelsjättar framgångsrikt har etablerat sig som dominerande krafter på flera marknader, särskilt i södra regioner där lokala alternativ kan vara mindre utvecklade eller konkurrenskraftiga.
Varför vissa marknader har starkare inhemska e-handelsekosystem
De ekonomiska storstäderna Frankrike, Tyskland och Nederländerna har utvecklat starka inhemska e-handelsmiljöer. Zalando, Bol och Carrefour har byggt upp sin närvaro på sina hemmamarknader samtidigt som de expanderat till internationella marknader.
Dessa länder har välutvecklade logistiksystem och flera inhemska konkurrenter, men i Tyskland med sin högt utvecklade inhemska e-handelsmarknad sker fortfarande cirka 60 % av onlineköpen via gränsöverskridande kanaler. Detta visar den dominerande roll som multinationella plattformar spelar på den digitala marknaden.

Source: ECDB
Regionala skillnader
Marknaderna i södra och östra Europa framstår som särskilt beroende av internationella plattformar. Nationer inklusive Portugal, Kroatien, Litauen och Spanien rapporterar att internationella säljare står för mer än 75 % av deras e-handelsaktivitet.
Konsumenter i dessa regioner vänder sig ofta till plattformar som Amazon och Temu för konkurrenskraftiga priser och ett bredare produktutbud jämfört med vad som är tillgängligt via inhemska återförsäljare. Köp via internationella plattformar utesluter dock inte nödvändigtvis lokalt producerade varor.
Anmärkningsvärda undantag som går emot regionala trender
De observerade mönstren visar på flera intressanta undantag. E-handelsmarknaden i Polen tillhör Allegro eftersom detta företag leder Amazon i marknadsandelar. De främsta e-handelsplattformarna i Rumänien, Serbien och Grekland består huvudsakligen av inhemska återförsäljare.
Amazon driver dedikerade domäner i Polen och några andra marknader, men har inte direkt verksamhet i flera länder inom denna region.
Analysen visar hur de europeiska marknaderna utvecklar sitt gränsöverskridande e-handelsberoende genom en kombination av geografiska faktorer och digital infrastruktur samt konkurrenskraftiga marknadskrafter och konsumentpreferensmönster.