
Vad kom utredningen fram till?
”Resultaten av denna övervakning visar tydligt på behovet av ökad vaksamhet inom sektorn för begagnade varor”, skriver Europeiska kommissionen i sin rapport.
Utredningen, som professionellt kallas för ett ”svep”, inkluderade en grundlig analys av 356 onlinehandlare, med potentiella överträdelser av europeisk lagstiftning identifierade i 185 av dem.
Viktiga överträdelser för e-handelsföretag
Dessa resultat är särskilt relevanta för hela den europeiska e-handelssektorn , eftersom de avslöjar de vanligaste områdena där konsumenternas rättigheter kränks:
- 40 % av säljarna underlät att informera kunderna på ett korrekt sätt om deras rätt att frånträda avtal inom 14 dagar utan att ange skäl
- 45 % av butikerna gav inte tydlig information om förfarandet för att returnera defekta varor.
- Upp till 57 % av e-butikerna uppfyllde inte kravet på minst ett års garanti även på begagnade varor
”Dessa siffror fungerar som en varning för alla säljare, särskilt i det snabbt växande segmentet för begagnade varor”, kommenterar en konsumenträttsexpert resultaten.
Miljöpåståenden under lupp
Miljöpåståenden visade sig vara ett särskilt problematiskt område. Av säljarna som använde miljöpåståenden (34 % av det totala antalet):
- 20 % hade inte tillräckligt underbyggda påståenden om att de är ”miljövänliga”.
- 28 % gav falsk eller vilseledande information om miljöfördelar.
Resultaten kommer vid en tidpunkt då EU förbereder ett nytt direktiv om ökat inflytande för konsumenterna i den gröna omställningen, som kommer att förtydliga reglerna för miljöpåståenden.
Vad detta innebär för europeisk e-handel?
För europeiska säljare av begagnade varor är tillkännagivandet en tydlig signal om att de nationella myndigheterna sannolikt kommer att skärpa kontrollerna på hela marknaden.
EU-kommissionen uppgav att ”konsumentmyndigheterna nu kommer att besluta om ytterligare åtgärder mot de 185 identifierade näringsidkarna” och kommer att kräva att de identifierade bristerna rättas till.
Undersökningen omfattade ett brett spektrum av sektorer:
- Begagnade kläder
- elektronik
- leksaker
- Böcker
- möbler
- Bilar
- Sportutrustning
- Trädgårdsskötsel Tillbehör
Bland de deltagande länderna fanns:
🌍 Österrike, Belgien, Bulgarien, Cypern, Tjeckien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien och Sverige, plus Island och Norge.
Rekommendationer för EU:s e-butiker
På grundval av kommissionens resultat bör de europeiska e-butikerna särskilt inrikta sig på följande:
- Tydlig information om rätten att returnera varor inom 14 dagar
- Korrekt angivande av information om den lagstadgade garantin även på begagnade varor (minst 1 år)
- Grundligt underbygga alla miljöpåståenden
- Transparent visning av totala priser inklusive alla avgifter
Den här artikeln är baserad på de officiella resultaten av den så kallade sweep-undersökningen som publicerades av EU-kommissionen den 7 mars 2025. Hela rapporten finns på Europeiska kommissionens officiella webbplats.