
Hur ser Google din sida?
Google och andra sökmotorer genomsöker ständigt internet genom sina robotar, vars jobb är att komma till en sida, kartlägga dess innehåll och skicka denna information till huvuddatabasen. Google använder sitt databascenter som kallas ”index” för att göra detta, där alla sökfrågor sedan kommer in och resultat genereras. Den här pågående processen kan kallas många saker och kallas ofta för indexering, crawlning eller indexeringsmekanismen.
För att göra hela denna process så snabb och korrekt som möjligt är det nödvändigt att förstå och tillämpa teknisk SEO, som börjar med en detaljerad SEO-revision och är utformad för att hitta och lösa eventuella problem som gör att sidan är långsam och felaktigt indexerad. Låt oss tillsammans ta en titt på de viktigaste faktorerna som kan hindra korrekt indexering.
Nyckelkomponenter i teknisk SEO
Hastighet och tillgänglighet
En av de viktigaste egenskaperna hos en bra webbplats är hastighet. Om en sida tar för lång tid att ladda kommer användaren att tappa intresset och lämna till konkurrenterna.
Därför är det viktigt att optimera bildstorleken, använda snabb hosting och eliminera onödiga skript. Googles verktyg PageSpeed Insights kan hjälpa till genom att analysera sidans prestanda och ge rekommendationer för förbättringar.
Tips för att förbättra hastigheten:
- Använd moderna bildformat som WebP, Avif
- Optimera JavaScript- och CSS-filer
- Minimera HTTP-begäranden.
- Aktivera cachelagring för statiska filer.
Mobil lyhördhet
Enligt Statcounter använder mer än 62 % av alla användare mobila enheter för att söka på internet. Om din webbplats inte är mobilresponsiv riskerar du att rankas lägre i sökresultaten. Du kan testa mobiloptimering med hjälp av Lighthouse eller direkt på din mobila enhet.

Source: gs.statcounter.com
Indexering, robots.txt och sitemap.xml
För att din webbplats ska indexeras korrekt är det avgörande att sökmotorerna hittar den och förstår dess innehåll. Google Search Console är det perfekta verktyget för att hjälpa dig att identifiera indexeringsproblem.
Google Search Console kategoriserar alla sidor med indexeringsproblem i olika grupper baserat på orsakerna till att de inte indexeras. Problem som inte är indexeringsproblem kan variera och kräver särskild uppmärksamhet.
De viktigaste delarna av sökmotoroptimering är bland annat robots.txt och sitemap.xml filer. Robots.txt används för att vägleda sökrobotar om vilka sidor de bör eller inte bör komma åt, vilket hjälper till att optimera webbsökningen.
🌐En webbplatskarta (XML-webbplatskarta) är en fil som förser sökmotorer med en lista över webbadresser på webben, vilket gör det lättare för dem att upptäcka dem och ökar chanserna att indexera viktiga sidor snabbare. Båda elementen fungerar som användbara verktyg för Google-bots.
Vad kan förhindra indexering?
- En felaktigt inställd robots.txt kan innehålla regler som förbjuder sökmotorer att indexera vissa sidor
- Den sitemap.xml filen saknas eller har inte uppdaterats.
- Om du använder metataggen ”noindex” i sidhuvudet på en HTML-sida instrueras sökmotorerna att inte indexera sidan
- Dålig eller ingen kanonisering
- Webbsidornas struktur och den långsamma laddningshastigheten hindrar indexeringen.
- Problem med duplicerat innehåll och artikelinnehåll av dålig kvalitet kan påverka indexeringen
- Sidan är inte tillgänglig – om en sida är tillfälligt otillgänglig (t.ex. på grund av en serverkrasch) kan sökmotorerna inte indexera den
- Dåliga eller otillräckliga interna länkar kan begränsa indexeringen av innehållet på en sida

Source: Depositphotos
Strukturerad data och hreflang
Strukturerad data hjälper sökmotorerna att bättre förstå innehållet på din sida. Genom att implementera Schema.org taggar kan du få rikare sökresultat, till exempel med recensioner, betyg eller vanliga frågor.
Tips för att implementera strukturerad data:
- Använd verktyg som Google Rich Results Test för att kontrollera att taggarna är korrekta
- Lägg till relevant information (t.ex. produktrecensioner, recept, evenemang)
- Validera koden med hjälp av Schema Markup Validator
Attributet hreflang är nödvändigt för webbplatser med flerspråkigt innehåll. Det hjälper Google att visa rätt språkversion av sidan för användare enligt deras föredragna språk.
Viktiga regler för hreflang:
- Definiera en hreflang för varje språkversion
- Använd den i HTML-rubriker, XML-webbplatskartor eller HTTP-huvuden
- Se till att språkversionerna är korsrefererade
URL-struktur och omdirigeringar
Webbplatser bör ha en tydlig, logisk och begriplig URL-struktur som hjälper sökmotorer och användare att enkelt förstå innehållet på webbplatsen. Korta, beskrivande och nyckelordsrika webbadresser är bättre för SEO eftersom de gör indexeringen enklare och ökar sannolikheten för ett klick i sökresultaten.
Bra URL: www.myweb.com/chocolate-cake
Dålig URL: www.myweb.com/?p=12345

Source: Depositphotos
- Använd korta och koncisa webbadresser
- Undvik onödiga parametrar i URL:en
- Se till att nyckelord används i URL:en
Om sidans URL ändras är det viktigt att använda en 301-omdirigering för att bevara SEO-värdet och dirigera besökare till den nya versionen av sidan utan att förlora sökmotorernas ranking. Korrekt inställda omdirigeringar hjälper till att förhindra 404-fel och förbättra användarupplevelsen.
När det gäller interna omdirigeringar måste du dock vara försiktig med hur mycket de kan sakta ner sidladdningstiderna och i onödan spendera Googles genomsökningsbudget.
Därför bör de användas så lite som möjligt eller undvikas till förmån för att ändra förlänken till en sida som har en 200-statuskod.
404-fel och deras lösning
Ett 404-fel (hittades inte) innebär att den begärda sidan inte finns, vilket kan inträffa när du tar bort den eller ändrar webbadressen felaktigt. Om du upplever det på din webbplats är det viktigt att ta itu med det på rätt sätt för att minska den negativa inverkan på SEO och användarupplevelsen.

Source: Depositphotos
Hur löser man 404-fel?
Använd Google Search Console eller Screaming Frog för att se vilka sidor som returnerar en 404-statuskod. Om det finns några, använd en 301-omdirigering. Om det finns en relevant sida med liknande innehåll kan du använda en 301-omdirigering för att omdirigera den gamla webbadressen så att både användare och Google kan hitta rätt alternativ.
En annan lösning är att skapa en anpassad 404-felsida där du lägger till användbara länkar, navigering eller sökning så att besökarna inte går vilse och kan fortsätta till andra sidor.
Övervaka fel i Google Search Console – övervaka regelbundet indexeringsrapporten för att ta reda på vilka sidor som returnerar 404-fel så att du kan åtgärda eller omdirigera dem.
Inte varje 404 är ett problem! Om det är en sida som inte längre har relevant innehåll kanske en omdirigering inte är nödvändig. Det viktiga är att ta bort 404-fel från viktiga eller ofta besökta sidor.
Säkerhet och HTTPS
Google lägger stor vikt vid säkerhet. Webbplatser som inte använder det säkra HTTPS-protokollet kan straffas. Om du inte är säker på om din webbplats är säker kan du titta i webbläsarens adressfält – om du ser ett ”lås” där är allt bra. Det finns också flera onlineverktyg som kontrollerar om protokollet är säkert.
💡Något från praktiken
När en webbplats försvinner från sökningen
En dag ringde en herre (nu en kund) mig för att se om jag kunde ta en titt på hans webbplats eftersom den föll bort från hans Google-sökningar. En gång finns den där och en gång inte, och han förlorar förmodligen potentiella kunder. Vi var överens om att Googles indexering var en enda röra och att det här var platsen för en teknisk granskning.
Och orsaken till problemet? Få människor inser att en domän alltid har fyra varianter (kopior), nämligen,
http://domain.com, http://www.domain.com, https://domain.com, https://www.domain.com.
Alla dessa varianter måste omdirigeras så att den resulterande domänen är den enda som har https:// – med det så kallade säkerhetscertifikatet.
Webbplatsen i fråga hade inte rätt omdirigering inställd (från http://), och för Google var det en dubblett av webbplatsen och utan säkerhetscertifikat. Google indexerade först båda versionerna och flaggade senare den oskyddade (http://) som defekt och slutade visa hela sidan.
Efter att ha implementerat en korrekt omdirigering och omindexering åtgärdades situationen och webbplatsen återgick till att söka.

Source: Depositphotos
När en teknisk granskning avslöjar ett dolt problem: Fallet med en skräppostattack i en sökning
Tekniska SEO-revisioner är ofta som 🔎ett detektivarbete – ju djupare du gräver i data, desto fler dolda problem kan du upptäcka. Ett intressant fall som jag tog itu med nyligen var beviset för att inte alla 404-fel är ofarliga.
Allt började med en rutin – jag gick igenom Google Search Console och märkte ett ökat antal 404-fel. Vid första anblicken inget ovanligt, men när jag grävde djupare var ”mönstret” tydligt. De flesta av dessa fel var kopplade till webbadresser som såg ut som webbsökresultat. Vad som var ännu mer misstänkt var att texten i webbadressen var på kinesiska.
Jag satte igång med att analysera det och det blev snabbt uppenbart att detta inte var ett normalt användarbeteende. En del spamrobotar skickade regelbundet automatiska sökförfrågningar och genererade sidor som inte fanns och som sedan loggades som 404-fel i GSC.
Målet var tydligt – att översvämma webben med falska förfrågningar, vilket skulle kunna leda till ökad serverbelastning, slöseri med Googles genomsökningsbudget och försämrad webbplatsprestanda. Eftersom webbplatsen kördes på en Apache-server var lösningen på detta problem att eftermontera .htaccess-filen.
Det här fallet övertygade mig än en gång om att komponenterna i SEO-revision inte bara handlar om sökmotoroptimering, utan också om att skydda din webbplats från oönskade hot. Även en liten skräppostattack kan orsaka allvarliga problem – från onödig belastning på servern till att sänka webbplatsens rankning i Google.
Teknisk SEO är inte en engångsföreteelse utan en pågående process som hjälper till att upptäcka fel inte bara på nya webbplatser utan även på etablerade webbplatser som gradvis förlorar synlighet. Oavsett om det handlar om förändringar i sökmotorernas algoritmer, nya tekniska krav eller stigande förväntningar från användarna är det viktigt med en regelbunden teknisk SEO-revision.
Teknisk SEO-optimering: SEO-checklista för webbplatsrevision
- Verifiera korrekt användning av metarobotar (index, follow/noindex, nofollow)
- Kontrollera indexeringen av sidan i Google Search Console
- Kontrollera att robots.txt inte blockerar sökmotorer och att sökvägen till sitemap.xml har angetts
- Se till att sitemap.xml är uppdaterad och korrekt skickad till generalsekretariatet
- Mät sidhastighet med hjälp av Google PageSpeed Insights och GTMatrix
- Kontrollera responsiv design (Google Mobile-Friendly Test)
- Kontrollera om webbplatsen är säkrad med HTTPS
- Sök efter 404-fel och åtgärda omdirigeringar
- Kontrollera om det finns 404-fel och omdirigera (301) om det behövs för att eliminera dubbletter av webbadresser (kanoniska taggar)
- Verifiera statuskoder (200, 301, 302, 404, 500) via Screaming Frog
- Implementera strukturerad data (Schema.org) för bättre synlighet
- Ange rätt hreflang-attribut för flerspråkiga webbplatser
- Kontrollera intern länkning och sidhierarki. Är dina viktigaste sidor på webbplatsen de snabbaste att spåra?
- Se till att webbadresserna är SEO-vänliga (korta och beskrivande)
Genom att följa denna checklista får du bättre kontroll över de tekniska aspekterna av din webbplats och ser till att den inte bara är synlig för sökmotorerna utan också effektiv för användarna. Regelbunden granskning och teknisk SEO-optimering är nyckeln till en webbplats långsiktiga framgång.

Source: Depositphotos
Vanliga frågor
Varför är teknisk SEO viktigt?
Teknisk SEO är viktigt för en framgångsrik webbplats. Utan det kan en webbplats, även med kvalitetsinnehåll, förbli nästan osynlig för sökmotorerna. Vad betyder det här? Lägre trafik och sämre positioner i sökresultaten.
Nyckelelement som laddningshastighet, mobilanpassningsförmåga, korrekta omdirigeringar, indexerbarhet och säkerhet (HTTPS) påverkar direkt hur sökmotorer och användare uppfattar din webbplats. Dessutom hjälper teknisk SEO till att förhindra problem som duplicerat innehåll, felaktig länkning eller tekniska fel som kan försämra webbplatsens prestanda.
När teknisk SEO är korrekt inställd är webbplatsen inte bara snabb och säker, utan också välstrukturerad – vilket leder till mer organisk trafik och bättre konverteringsfrekvens.
Vad är skillnaden mellan teknisk SEO och onpage SEO?
Teknisk SEO och on-page SEO går hand i hand, men var och en har en roll att spela. Teknisk SEO ser till att webbplatsen är läsbar och tillgänglig för sökmotorer. Den tar upp indexering, laddningshastighet, sidstruktur, omdirigeringar, HTTPS och mobilvänlighet. Utan det kan även det bästa innehållet gå förlorat eftersom sökmotorerna helt enkelt inte skulle ”se” det.
On-page SEO, å andra sidan, fokuserar på innehåll och dess optimering. Detta inkluderar att arbeta med rubriker, metabeskrivningar, nyckelord, intern länkning och textkvalitet. Det hjälper sökmotorerna att förstå vad sidan handlar om och vem den är relevant för.
Kräver teknisk SEO-kodning?
Teknisk SEO kräver inte alltid programmering, en grundläggande förståelse för HTML, CSS, JavaScript och serverinställningar är en stor fördel. Många uppgifter, till exempel att optimera sidhastigheten, ställa in omdirigeringar (301, 302), lägga till strukturerade data eller konfigurera filer som robots.txt och sitemap.xml, kräver ofta kodingripande.
Hur utför du en teknisk SEO-webbplatsrevision?
Vi börjar med att kontrollera om webbplatsen har Search Console för Google och Webmaster Tools för Bing inställda. Om inte, skapar vi dem och väntar på att uppgifterna ska samlas in. Om de redan finns begär vi åtkomst så att vi kan analysera de data som krävs för revisionen.
Därefter använder vi Screaming Frog för att genomsöka hela webbplatsen och ta reda på dess struktur, webbadresser, omdirigeringar och andra tekniska aspekter. Slutligen testar vi sidladdningshastigheten via PageSpeed Insights för att identifiera prestandaproblem.
Vi delar upp själva revisionen i flera kapitel, där vi tar upp specifika frågor som sträcker sig från indexering och hastighet till strukturerad data och säkerhet. För varje problem lägger vi till förslag på lösningar så att kunden kan införliva ändringarna så enkelt som möjligt.
Resultatet är ett tydligt dokument som tydligt anger nödvändiga och rekommenderade ändringar av webbplatsen.
Är sidhastighet teknisk SEO?
Sidans hastighet är en nyckelfaktor i teknisk SEO och påverkar inte bara sökmotorernas rankning utan även användarupplevelsen. Google har använt hastighet som en av rankningsfaktorerna i flera år, och långsamma webbplatser kan förlora inte bara besökare utan även konverteringar.
Hastighetsoptimering omfattar flera steg: minimering av filstorlek (CSS, JavaScript, bilder), effektiv cachelagring, utnyttjande av CDN:er, optimering av serversvar och borttagning av blockerande JavaScript. Långsamma webbplatser ökar inte bara avvisningsfrekvensen, utan kan också begränsa indexeringen på grund av lägre genomsökningsbudget.