Maskulinitet i marknadsföring
Rigida stereotyper definierar inte längre den moderna maskuliniteten. Det finns många olika sätt som män uttrycker sin identitet på grund av förändringar i samhället, till exempel förändrade könsnormer, mer acceptans av HBTQ+-identiteter och intersektionella tillvägagångssätt som tittar på hur ras, klass och ålder hänger ihop.
Varumärken måste erkänna denna komplexitet och porträttera män bortom traditionella roller som leverantörer eller stoiska ledare. Till exempel identifierar sig en fjärdedel av Gen Z-männen i USA nu som lika maskulina och feminina eller mycket feminina, vilket är tre gånger mer än bland Boomers. Detta visar på behovet av att nå yngre målgrupper som värdesätter sårbarhet, känslomässigt djup och inkludering.
Affärsnytta med att bryta stereotyper
Stereotypa skildringar av män alienerar inte bara publiken utan begränsar också varumärkespotentialen. Annonser som framställer män på ett positivt sätt – som visar egenskaper som omtanke, självförtroende och äkthet – ger bättre affärsresultat. Enligt Kantars Gender Unstereotype Metric överträffar sådana annonser sina konkurrenter både när det gäller kortsiktig försäljning och varumärkesvärde.
För e-handelsvarumärken innebär det att skapa kampanjer som når en bred publik oavsett kön. Positiva skildringar av män ger inte bara gensvar hos den manliga publiken utan ökar också acceptansen och stödet bland kvinnor, vilket förstärker den övergripande effekten.
Vilka kategorier visar potential?
- Hushåll och personlig vård: Trots det växande antalet män som bor ensamma eller deltar i hushållssysslor, förbises ofta deras roller i dessa kategorier. Att inkludera män i annonser för hem- och personliga produkter kan låsa upp outnyttjade marknader och driva tillväxt.
- Barnomsorg: Antalet män som är aktivt involverade i barnomsorgen ökar också. Varumärken i det här segmentet har en betydande möjlighet att porträttera pappor som vårdgivare, som bryter föråldrade antaganden och tar itu med modern familjedynamik.
- Mode och egenvård: Särskilt yngre män är alltmer intresserade av personlig vård och mode. Att utöka utbudet och på ett autentiskt sätt marknadsföra könsneutrala eller mansorienterade produkter kan vara ett sätt att engagera dem.
”Den starka närvaron av män i annonser och porträtteringen av omtänksamma personligheter leder konsekvent till att män uppfattas som positiva förebilder, så bristen på manlig närvaro i denna kategori är en missad möjlighet”, står det i Kantar-rapporten.
Tänk på förändringen
För e-handel kommer det en utmaning och möjlighet att på ett autentiskt sätt få kontakt med manliga konsumenter samtidigt som man främjar inkludering. Genom att bryta stereotyper och ompröva manlig identitet kan varumärken inte bara bygga starkare konsumentrelationer utan också bidra till positiva samhällsförändringar.
- Omfamna autenticitet: Visa män som omtänksamma och känslomässigt närvarande individer. Annonser som visar män i familjemiljöer, utövar egenvård eller stöder jämställdhet mellan könen har en djupgående inverkan.
- Diversifiera representationen: Gå bortom symbolism genom att visa män av olika raser, åldersgrupper, kroppstyper och sexuella läggningar. Detta säkerställer bredare relaterbarhet och inkludering.
- Tänk om när det gäller testprocedurer: Även för könsneutrala produkter testar många reklamkampanjer främst med kvinnliga målgrupper. Inkludera manliga perspektiv i testningen av kreativt innehåll. Du kanske blir förvånad över hur budskapets resonans ökar.
- Investera i positiva berättelser: Lyft fram manliga förebilder som utmanar traditionella stereotyper. Kampanjer med inspirerande figurer som omfamnar sin individualitet är särskilt effektiva.